10 weetjes over rood

10 weetjes over rood

10 dingen die je (misschien) nog niet wist over rood!

1. Eerst zichtbare kleur 

Pasgeboren baby’s zien alleen contrasten. Na ongeveer 4 weken begint een baby kleur te zien en dat begint met de kleur rood!

2. Rood haar 

Minder dan 2 procent van de wereldbevolking heeft van nature rood haar. In Nederland ligt dat percentage tussen de 2 en 4 procent. In Schotland en Ierland is het percentage het hoogst, tussen de 11 en 14 procent.  

3. Kreeft

Wist je dat een kreeft die rood wordt opgediend daarvoor nog donkerblauw was? De levende kreeft bevat een eiwit dat stuk gaat als hij gekookt wordt en zo komt de rode kleurstof vrij

4. Als een rode lap op een stier

De rode lap waar een stierenvechter mee wappert zou net zo goed groen, blauw of geel kunnen zijn. Stieren zijn namelijk kleurenblind en reageren op het gewapper in plaats van op de kleur rood

5. Liefde

Rood staat voor ons bekend als kleur van de liefde, maar in de oudheid was geel de kleur van liefde en lust. Venus, de liefdesgodin, droeg op afbeeldingen dan ook gele kledij.

6. Kleurenblind

De meest voorkomende vorm van kleurenblindheid is het niet kunnen onderscheiden van groen en rood. De aandoening komt vaak voor. In Nederland hebben 8% van alle mannen en 0,5% van alle vrouwen een vorm van kleurenblindheid

7. Paprika’s

Ziet er altijd leuk uit he, zo’n 3 kleuren verpakking van paprika’s. Als je lang genoeg wacht worden ze allemaal; rood! Paprika’s worden groen geplukt en rijpen door naar de kleuren geel, oranje en rood.

8. Lipstick

De meest favoriete kleur lippenstift is rood. Onderverdeeld in honderden tinten, ondertonen en soorten heeft bijna iedere vrouw dus een rode lipstick in haar bezit. Hebben wij het perfecte toilettasje voor je om jouw lippenstift in te bewaren.

9. Rode maan

Een maansverduistering ontstaat wanneer een volle maan achter de aarde schuift en in de schaduw ervan verdwijnt. Deze Bloedmaan ontstaat wanneer de aarde precies tussen de zon en de maan instaat en de maan het zonlicht niet direct naar de aarde kan weerkaatsen. Het zonlicht dat langs de aarde schijnt wordt dan door de dampkring als rood licht naar de aarde afgebogen en zo ontstaat een maan met een geheimzinnige, rode gloed.

10.Dress Red day

Op 29 september is het Dress Red Day. Nederland gaat die dag in het rood om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Helaas wordt bij vrouwen dit nog te vaak over het hoofd gezien. Zij krijgen meestal andere, minder duidelijke klachten dan mannen. Artsen herkennen die klachten vaak te laat. Waardoor veel vrouwen niet op tijd de juiste behandeling krijgen. Dat moet veranderen en daar vraagt de Hartstichting aandacht voor op Dress Red Day!