Wereld Knuffeldag: Waarom knuffelen zo belangrijk is

Wereld Knuffeldag: Waarom knuffelen zo belangrijk is

Op 21 januari vieren mensen over de hele wereld Wereld Knuffeldag, een dag die in het teken staat van het delen van warmte, genegenheid en lichamelijk contact door middel van knuffelen. In een wereld waarin we vaak leven in een digitale wereld, herinnert deze speciale dag ons eraan hoe fijn en belangrijk een simpele omhelzing kan zijn. Wist je bijvoorbeeld dat knuffels stress verminderen?

Waar komt Wereld Knuffeldag vandaan?
Wereld Knuffeldag ontstond voor het eerst in 1986 in de Verenigde Staten, maar het duurde niet lang voordat het idee wereldwijd bekend werd. Kevin Zaborney, de bedenker van deze speciale dag, koos 21 januari als datum omdat het midden in de winter valt, een tijd waarin mensen vaak behoefte hebben aan wat extra warmte en liefde. Sindsdien is het initiatief alsmaar gegroeid en dat heeft geleid tot een jaarlijkse viering om mensen over de hele wereld samen te brengen.

Knuffels zijn goed voor je gezondheid en welzijn
Knuffels zijn niet alleen fijn, maar ze bieden ook enorm veel gezondheidsvoordelen. Fysiek contact zorgt voor de afgifte van oxytocine, ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd, dit versterkt gevoelens van liefde en verbondenheid. Het vermindert stress, angst en verhoogt juist het gevoel van geluk. Bovendien zorgt regelmatig knuffelen er voor dat je algehele gezondheid door je immuunsysteem versterkt wordt en je bloeddruk verlaagt. De kracht van zo’n eenvoudige knuffel is dus niet iets om te onderschatten.

Het vieren van menselijke verbinding
Wereld Knuffeldag gaat verder dan alleen fysiek knuffelen; het draait ook om het vieren van de menselijke verbinding in alle mogelijke vormen. Je kunt een glimlach delen, een lief gebaar maken door bijvoorbeeld een kaartje te sturen of weer eens echt de tijd nemen om met iemand een goed gesprek te voeren. Het herinnert ons eraan dat echte verbinding niet alleen is als je echt bij elkaar bent, maar ook door het tonen van oprechte aandacht en interesse in elkaar.

Wereld Knuffeldag is DE reminder aan de kracht van echte aandacht voor elkaar. Deel liefde en warmte uit, niet alleen met knuffels, maar ook met vriendelijkheid en interesse in elkaar. In een wereld die soms hectisch en afstandelijk kan lijken, herinnert deze dag ons eraan dat echte verbinding met elkaar essentieel is voor onze gezondheid, iets dat gevierd en vooral gekoesterd moet worden. Dus, laten we op deze dag extra tijd nemen voor elkaar om te knuffelen, te glimlachen, aandacht te geven en liefde te verspreiden, niet alleen aan de mensen naast ons, maar aan de hele wereld.


Geef jij op Wereld Knuffeldag iemand een goed gevoel door het sturen of geven van een kaart? Het is een eenvoudige manier om verbinding met iemand te maken, zelfs als je fysiek niet bij iemand kunt zijn.

Hier zijn wat tips om dit te doen:

 • Kies een liefdevolle of grappige kaart
  Ga voor een kaart waarmee je liefde, een goed gevoel of een glimlach op iemands gezicht geeft. Precies wat de boodschap van Wereld Knuffeldag inhoud.
 • Schrijf een persoonlijke berichtje op de achterkant
  Neem even de tijd om een echt persoonlijke boodschap te schrijven. Vertel de ontvanger waarom je hem of haar waardeert, wat je aan hun bewondert of stuur gewoon een intense knuffel in woorden.
 • Stuur of geef de kaart op tijd
  Zorg ervoor dat de kaart op tijd aankomt, geef hem persoonlijk aan iemand op 21 januari of zorg dat ie 20 januari in de brievenbus ligt (21 januari 2024 is op een zondag), zodat jouw knuffel in woorden niet te laat is.
 • Betrek kinderen bij het schrijven van de kaart
  Als de kaart voor familie of goede vrienden is, betrek dan de kinderen bij het schrijven. Laat ze op de achterkant een kleine tekening maken of zelf schrijven waarom ze van hun grootouders, ooms, tantes, of vrienden houden.
 • Ga voor milieubewust
  Kies voor gerecyclede kaarten of kaarten met duurzame materialen om gelijk ook iets liefs voor onze aarde te doen.


Door het sturen of geven van een Beezonder kaart, met een persoonlijk berichtje en wat extra aandacht, zit je dus helemaal goed tijdens Wereld Knuffeldag!