Duurzame dinsdag

Duurzame dinsdag

Dinsdag 1 september is het Duurzame Dinsdag. En wat is nou een betere dag voor mij om over te bloggen dan deze dag?! Duurzaamheid is tenslotte prioriteit nummer 1 voor Beezonder. Al ons textiel heeft een duurzaamheid label, ons papier heeft een keurmerk, en onze inkten zijn op waterbasis. Maar wat dat nou allemaal inhoud is vaak voor veel mensen niet helemaal duidelijk. In dit blog vertel ik je er meer over!

De tassen

De tassen zijn gemaakt van 100% ongebleekt katoen. Hier begint de duurzaamheid al! Doordat het katoen niet gebleekt is behoud het zijn originele 'neutrale' kleur. Het heeft een beetje een gelige ondertoon, maar hierdoor weet je al dat je iets goeds in handen hebt. Op het label kun je lezen dat het Ethisch geproduceerd is, oftewel, er wordt goed voor de medewerkers gezorgd, en AZO vrij is, wat inhoud dat er geen schadelijke kleurstoffen gebruikt zijn. Nu is dit bij de ongebleekte katoenen varianten natuurlijk al sowieso niet het geval, maar Westford Mill heeft ook diverse kleurtjes in het assortiment ;)

 

De toilettassen

Ook de toilettassen waren voorheen van 100% ongebleekt katoen canvas. Sinds kort mogen wij daar aan toevoegen dat ze gemaakt zijn van 100% ongebleekt bio-katoen canvas! Katoen canvas is niets anders dan katoen, maar dan grover geweven. Ook de organic cotton toilettassen zijn Ethisch geproduceerd en AZO vrij.

 

De t-shirts

De shirts van Stanley & Stella hebben de GOTS-certificering. Alleen textielproducten die minimaal 70% biologische vezels bevatten, kunnen kunnen dit certificaat krijgen. Alle chemische inputs zoals kleurstoffen en hulpstoffen die worden gebruikt, moeten voldoen aan strenge criteria, en de keuze van accessoires is ook beperkt.

 

Het papier

De kaarten zijn gemaakt van ongestreken en ongebleekt tweezijdig bruin kraft karton. Dit papier heeft een FCS certificering. Dit programma voor de goedkeuring van boscertificering, is een toonaangevende wereldwijde alliantie van nationale boscertificeringssystemen.

 

De inkten

Ik druk met SICO SX inkten. Dit is een volledig op water gebaseerde zeefdrukinkt, helemaal solventvrij. Hierdoor is het zeer milieuvriendelijk. Daarbij bevat het geen oplosmiddelen, zitten er geen zware metalen of schadelijke pigmenten in en ook geen PVC.

 

De verzendverpakkingen

Tja, daar verslijt ik er als webshop natuurlijk heel veel van. Maar ook hier draag ik een steentje bij! De brievenbusdoosjes koop ik dan wel nieuw, maar het karton is recycelbaar. Je kunt het doosje ook zelf hergebruiken om iets op te sturen of als handig cadeaudoosje, win-win momentje! Voor de pakketdozen ga ik naar de locale supermarkt. Ik heb gevraagd of ik eens in de zo veel tijd een stapeltje dozen op mag komen halen. Vonden ze een geweldig idee, anders zou het toch in de karton-pers belanden. En de dozen die ik zelf ontvang bij online bestellingen, die hergebruik ik natuurlijk ook 💛

Nou, ik hoop je hiermee een beetje duidelijkheid te hebben gegeven van de duurzaamheid bij Beezonder!