Opruimen: 5 super handige tips

Opruimen: 5 super handige tips

De lente staat voor de deur en veel mensen beginnen dan aan de lenteschoonmaak 🧽 je hebt je emmertje en doekje al in de hand en ineens zie je dat er weinig schoon te maken valt omdat er overal spullen zwerven. Zonder dat je het in de gaten had, hebben tijdens de winter spullen zich stiekem overal door je huis verzameld. Begrijpelijk, want wie heeft er nou zin om op te ruimen als je óók lekker op de bank kunt cocoonen met een warme kop koffie en een deken 🙄Met 2 kinderen die een halve speelgoedwinkel bezitten en een bedrijf aan huis weet ik als geen ander hoe spullen je huis over kunnen nemen. Toch kun je eenvoudig de boel weer aan kant krijgen EN gelijk extra opbergruimte creëren. Ik deel graag mijn gouden tips met je om de vijf meest voorkomende ‘verzamelingen’ makkelijk en snel georganiseerd te krijgen.

Kleding

Nu de temperaturen stijgen kunnen die dikke wintertruien en sjaals wel opgeborgen worden. Bekijk gelijk eens welke items je niet of weinig meer draagt. Haal die er tussenuit en verkoop ze op bijvoorbeeld Vinted of breng ze naar de kledinginzamel.

Sowieso is het handig om je kleding op te delen in herfst/winter en lente/zomer!

Scoor een paar handige boxen voor onder je bed, doe hier nu je herfst/wintercollectie in en je kast en kapstok zijn gelijk een stuk overzichtelijker. Tegen de tijd dat de herfst weer aanbreekt switch je alles gewoon even om.

Schoenen

Die berg naast de voordeur die een eigen continent lijkt geworden: Sneakers, werkschoenen, laarzen, nieuwe en versleten schoenen en die schoenen die je maanden geleden al een keer schoon had willen maken 😑

Doe je versleten schoenen gelijk weg en maak je vieze paren schoon. Haal een schoenenrek en laat ieder lid van het huishouden 2 of 3 paar schoenen uitkiezen die in het rek mogen staan. De andere paren stop je in (schoenen)boxen en berg je op in de kast (of onder dat bed!).

Binnenkant kasten

Een veel vergeten onderdeel van ieder huis, de binnenkant van de kasten. We proppen alles wat we uit het zicht willen er in. Daar stapelt alles zich op en voor je het weet heb je geen idee wat je überhaupt in huis hebt en als het om etenswaren gaat is het floep ineens over de datum. Eeuwig zonde.

Dus trek een kast helemaal leeg, zoek gelijk uit en kijk eens goed naar de indeling. Kan alle ruimte optimaal benut worden of moet er misschien een plankje bij? Met een plankinzet creëren je binnen no time extra opbergruimte.
Sorteer de spullen logisch bij elkaar. Bijvoorbeeld puzzels, knutselspullen en spellen. Heb je kleine losse spullen die niet te stapelen zijn? Doe die bij elkaar in een mand of kratje.

Alles wat niet terug in de kast gaat geef je makkelijk een tweede leven via bijvoorbeeld Marktplaats of een weggeef hoek.

Speelgoed

Kinderen komen veelal om in het speelgoed. De ene week spelen ze continu met het één en de andere week kijken ze er niet naar om en gaan ze op in iets anders. Om te voorkomen dat je huiskamer door kan voor speelgoedwinkel is het fijn om (een deel er van) op te bergen.

Wist je dat kinderen vaak ‘beter’ met iets kunnen spelen als ze niet teveel keuze hebben? Keuzestress noemen ze dat 😉

Begin met alles te sorteren op bijvoorbeeld merk of soort. Haal alles waar niet meer naar omgekeken wordt er gelijk tussenuit. Spullen waarvan je niet wilt dat je kind het zomaar kan pakken, zoals verf, berg je op in een kast. Lezen kun je nooit genoeg doen dus boeken zet je op een plekje goed in het zicht. Ander speelgoed doe je in mooie manden of bakken en zet je neer waar het voor jullie handig is. Zet een aantal manden uit het zicht en wissel na een week of 2 weer eens om.

Papierwerk

Dit is misschien nog wel de meest voorkomende chaos: je papierwerk of administratie. Tegenwoordig komt er veel per e-mail bij je binnen maar zodra er een envelop binnen komt, eindigt die meestal op een stapel. Of erger nog op verschillende stapeltjes verspreid door het huis. Vreselijk onhandig wanneer je bijvoorbeeld je belastingaangifte moet doen.

Bewaar alles wat binnen komt bij elkaar op 1 handige en logische plek. Voor de één is dat een mandje in de hal, voor de ander een bakje op het bureau. Maak de enveloppen gelijk open en gooi weg. Pak wekelijks een momentje om het stapeltje te sorteren. Haal wat mappen en maak categorieën zoals werk, huis, belastingdienst, verzekeringen en abonnementen. Ik noem maar wat. Betaal de rekeningen of plan ze in via je bank app. Gooi weg nadat ze betaald zijn of bewaar ze in het juiste mapje.

Alle administratie voor de belastingdienst kun je het beste 5 jaar bewaren ivm eventuele naheffingen. Bedrijven en zelfstandigen moeten hun financiële administratie 7 jaar bewaren.

Bonus tip: Wil je jouw geordende huis vanaf nu een beetje makkelijk bijhouden? Doe dan elke avond even een rondje door het huis. Neem een mand of krat onder je arm, verzamel gaandeweg alle rondzwervende spullen en zet ze gelijk terug op de plek waar ze horen.

Zo, nu kun je echt aan je lenteschoonmaak beginnen!